Mantolama Hangi Aşamalardan Geçerek Yapılır?

Mantolama Hangi Aşamalardan Geçerek Yapılır?

Bundan önceki yazılarda mantolamanın ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında detaylı bilgileri vermiştim.Yalnız o yazımda, mantolamanın nasıl yapıldığına dair bir konuya değinmemiştim.Bu yazımda ise başlı başına konumuz, mantolamanın nasıl yapıldığı olacaktır.Öncelikle ısı yalıtım ile mantolama kavramlarını birbirine karıştıran kişiler olabiliyor.Bunun nedeni aralarındaki bağlantıyı kuramamaktan geçiyor.Aslında ikisi de aynı amaca hizmet ediyor.Sadece mantolama bu işin halk arasında oturmuş anlamı iken, ısı yalıtım ise daha çok malzemeyi çağrıştırıyor.Biraz daha basitleştirecek olursak, kışın soğuktan korunmak için üzerimize kalın giysiler giyeriz.Dışarıya çıktığımızda ise, daha korunaklı ve içerideki sıcaklığı koruyan kalın montları giyeriz.İşte tam bu noktada binaların içerisindeki ve dışarısındaki havanın arasında bir kalkan görevi gören bu mantolamada aynı işlevi yerine getirir.Eğer binanızda ısı yalıtımı istiyorsanız ve bu yöne bir araştırma işine giriştiyseniz, en iyi alternatiflerinizden biri mantolama yaptırmaktır.Son olarak, maddeler halinde mantolamanın aşamalarına geçmeden önce şunu söylemeliyim.Mantolama dış cephe ve iç cephe olarak ikiye ayrılmaktadır.İşlemler arasında farklılıklar vardır.O yüzden, daha zor olan, dış cephe uygulamasını ben baz alacağım.İlk olarak binanızın dış cephesine mantolama yaptıracağınız zaman hangi aşamalardan oluşur bir bakalım.
  1. Öncelikle yüksek bir binada oturuyorsanız, 3 katta bir yapay derz denilen uygulama yapılmak zorundadır.Aksi bir durumda, ısı yalıtım malzemesine yapışması için sürülen harç miktarı, yüksek noktalara çıkıldıkça doğru orantıda artması gerekir ki, bu da uygulamada mümkün olmayan bir durumdur.
  2. Binanın dış cephesi kontrol edilmelidir.Isı yalıtım malzemesinin yerleştirileceği yüzey temiz olmalıdır.Eğer kabarma, çatlama gibi zayıflatıcı unsurlar varsa bunlar onarılmadan kaplama işini geçilmemelidir.Aksi takdirde ısı yalıtım malzemesi tam oturmayacak yada harcı yüzeye istenildiği gibi tutunamayacaktır.
  3. Duvar yüzeylerini onarımı bittikten sıra subasman denilen profillerin yerleştirilmesine geldi.Bu profillerin amacı, ısı yalıtım malzemelerini bir hizada tutmak ve düzgün bir görünüm sağlamaktır.Bu subasman profilleri piyasada genellikle farklı ölçülerde bulunabilmektedir.Uygulama işlemine, en aşağıdan başlamak gerekiyor.Eğer bodrumunuzda buna dahilse, başlama noktası orası olmalıdır.Ayrıca yapan ustalarında işini kolaylaştırmaktadır.
  4. Daha sonra ısı yalıtım malzemesinin arka yüzeyi çevrilerek, önceden hazırlanan ve kenarda bekletilen yapıştırma harcı güzelce sürülür.Bu harç, düşük devirlerde çalıştırılan mikserler ile karıştırılmaktadır.Ancak sürekli olarak karıştırılmaz.Belirli bir aralıklarla, harca dinlenme süresi verilmelidir.Ve belirli bir hat boyunca dış cepheye dikkatlice yapıştırılır.Burası çok önemli bir yer, çünkü başlangıç noktasında yamukluklar olursa bu bütün cepheyi etkiler ve yapılan işten verim alınamaz.Yani paranız boşa gider.
  5. Genelde 1 yada 2 gün bu yapışkan sıvanın kuruması için süre verilmektedir.Kuruduğundan emin olduktan sonra, ısı yalıtım malzemesi üzerinde belirlenen noktalar delinir ve buralara plastik dübeller yerleştirilir.Bunu yapmanın amacı, değişen hava olaylarında kaplamanın daha dayanıklı olması ve daha güvenli bir hale gelmesini sağlamak içindir.Bu dübelleri yerleştirmenin de bir kuralı vardır.Metrekareye toplamda 6 tane düşecek şekilde yapılmalıdır.Bu sayı binanınız yüksek yerlerinde daha fazla olmaktadır.Ama siz daha sağlam olmasını isterseniz, plastik dübel yerine çelik dübel kullanmalarını isteyebilirsiniz.Tabi bu seçim, direk ödenmesi gereken miktara etki edecektir.Ama sonuçta bir kere yapılıyor ve yapılmışken tam ve doğru yapılmalıdır.
  6. Bu plakaları yerleştirirken en büyük sorun, birleşme bölgeler yada köşe bölgelerinden su girmesi ve birbirinden ayrılmasıdır.Zira böyle bir sorun olduğunda mantolama amacını tamamen yitirmekle kalmayıp, apartman ve sizin için ekstra bir masraf doğuracaktır.Bunun önüne geçmek için, az önce dediğim bölgelere köşe profilleri yapılır.Böylelikle bu zayıf noktalar, ekstra bir sağlamlık kazanarak dış unsurlara karşı daha dayanıklı hale gelir.
  7. Tüm cepheler, ısı yalıtım malzemesi ile kaplandıktan sonra sıra bunların üzerine sıva yapılmasına gelir.Sıva 2 kat halinde uygulanır.İlk kat sıva uygulandıktan sonra, bu katın üzerine sağlamlık kazandıran ve çatlamaları engelleyen, donatı filesi yerleştirilmektedir.Daha sonra, bu ilk kattaki sıvanın kuruması beklenmeden ikinci kat sıvaya geçilir.Bu sıvanın ilkinden farkı, daha kalın olmasıdır.Son kat sıvada tamamlandıktan sonra yüzey dinlemeye bırakılmalıdır.
  8. Artık son aşamada ise, dekoratif kaplama işlemi yapılır ve istenilen bir boya varsa onun ile boyanır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Duvara Nasıl Delik Açılır ve Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Duvar Delme Yöntemleri Nelerdir?

Fayans nasıl Delinir ve Püf Noktaları Nelerdir?