Duvar Delme Yöntemleri Nelerdir?

Duvar Delme Yöntemleri Nelerdir?

Daha önceki yazılarda, duvar delerken yapılması gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlatmıştık.Yine duvara göre malzeme seçimi yapmanız gerektiğini de ufak bir giriş ile belirtmiştik.Şimdi ise bu konuya daha geniş ve detaylı bir şekilde değineceğiz.İlk olarak, 3 çeşit delme yöntemimiz var.Bunlar arasından uygulama yapacağımız duvara göre seçim yapmamız gerekiyor.Dikkat etmemiz geren nokta ise, yanlış bir seçimde tüm çabalarımız boşa gideceğidir.O zaman duvara göre delme yöntemlerimize geçelim.

  1. Normal Delme Yöntemi: Deliğin  açılacağı duvarı belirledikten sonra duvardaki malzeme, tuğla duvarlarda olduğu gibi boşluklara sahip ve üzerinde deliklerin olduğu bir duvarsa veya staf ve alçıpan gibi duvarda giydirme yapılmışsa, elinizde bulunan matkabı normal moda alarak çalışma yapmanız gereklidir.Duvarı delerken matkabınız dik açıda olmalı ve işlem bitene kadar pozisyonunuzu bozmamamız gerekiyor.
  2. Darbeli Delme Yöntemi: Bu yöntemi kullanmanız gereken duvar tipinde, dolu tuğla veya dolu sert tuğla, dolu kireç yada kum tuğla gibi malzemeler kullanılmışsa bu sefer matkabınızın modunu değiştirmeniz gerekiyor.Normal modda çalışan matkabı, daha yüksek devirde çalışan ve uygulanan yüzeye küçük darbeler vuran, darbeli moduna getiriyoruz.Bu sayede normal delme yöntemini uyguladığımız duvar malzemesine göre biraz daha çaba harcayacağımız gerekecek ama işin sonunda doğru uygulamayı seçtiğimiz için başarılı bir iş ortaya çıkacaktır.
  3. Şahmerdanlı Delme Yöntemi: Bu yöntemi diğer iki yönteme kıyasla daha az duymuş yada hiç duymamış olabilirsiniz.Bu çok normaldir.Çünkü karşılaştığımız duvar tiplerinde, ilk iki yöntemden birini kullanarak, olumlu sonuca ulaşmamız daha olası olduğu için bu duvarı başka nasıl delebilir gibi arayışlara daha az girişebiliyoruz.Neyse konumuzdan sapmayalım.Bu delme yöntemini kullanacağımız duvar çok dayanıklı bir duvar tipi olmalıdır.Duvarda kullanılan malzeme, beton, doğal taş veya granit gibi çok dayanıklı bir malzeme olmalıdır.Bu malzemenin kullanıldığı duvarlarda matkabımız, elektropnömatik olmalıdır.Duvar delinirken matkap, düşük devir hızında olmalıdır.Bu sayede duvar az sayıda ama çok daha kuvvetli darbeler ile delinebilir.
Genel olarak duvar delme yöntemleri bunlardır.Bunlar dışında, elmaslı delme yöntemi ve özel delme yöntemleri gibi çeşitleri de vardır.Ancak en sık karşılaşacağımız ve bize yardımcı olacak bu 3 yöntemdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Duvara Nasıl Delik Açılır ve Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Fayans nasıl Delinir ve Püf Noktaları Nelerdir?