Duvardaki Delikler Nasıl Kapatılır ve Çatlaklar Nasıl Giderilir?

Duvarınızda bulunan ve çivilerden kaynaklı delikler, herhangi bir nedenden oluşan yarıklar, kırıklar veya çatlak izleri kolaylıkla tamir edilebilir ve ilk günkü haline kavuşturulabilir.Bu yazıda birden fazla yöntem ile duvarlarınızda bulunan hasarlı bölgeleri veya deformasyonlu yerleri nasıl kapatabileceğimizi öğreneceğiz.Ancak en basit yöntem ile başlamak istiyoruz.Duvarınızdaki çatlak yada çivi deliklerini çiğnemiş olduğunuz bir sakız ile tıkayarak kapatabilirsiniz.Bu yöntem en basit olmasına rağmen, bize göre bu yöntem yanlıştır.Çünkü sakız bu iş için yapılmamıştır.

Evlerimizde dekorasyon amaçlı olsun bir nesneyi sabitlemek için olsun, duvara sabitlemek için çiviler kullanırız.Örneğin duvarımızın bir köşesine asmış olduğumuz resmi, bir süre sonra sıkılarak olduğu yerden kaldırmak isteyebiliriz.Ancak duvardan resmi kaldırmış olsak bile arkasında duvarda sabitlemek için kullanmış olduğumuz çivinin izi olduğu gibi kalır.İşte bu noktada duvarımızda bulunan o çirkin görüntüyü kaldırmak isteriz.

Duvardaki Çivi Doğru Olarak Nasıl Sökülür?

Yalnız duvarınızdan bir çiviyi sökmek istediğiniz zaman dikkatli olmalısınız.Aksi takdirde süreç, normalde olduğundan daha büyük bir delik oluşturmanızla sonuçlanabilir.Duvardan çiviyi sökmek için öncelikle aceleci davranmamanız gerekiyor.Çünkü dışarıdan bakıldığında basit bir işlem olarak göründüğü için genelde insanlar bu basit işi büyük bir karmaşa ve stres ile tamamlayabiliyor.O yüzden sakince ve adım adım gitmeliyiz.

İlk olarak sökmek istediğimiz çivinin etrafını bir mukavva, karton yada havlu ile kaplamamız gerekiyor.Bunun nedeni ise, duvarımızın herhangi bir darbeye karşı korumak içindir.Eğer duvardaki ilgili bölgeye bir koruma sağlamadan çiviyi çıkarmaya çalışırsak, yanlış bir hareketten duvarımız darbe alabilir ve boyası yıpranabilir.Bu işlem için naylon, poşet gibi ince şeyler tavsiye etmiyoruz.Çünkü amacımız duvar ile kuvvet arasındaki oranı olabildiğinde absorbe etmek olduğu için, bu tür ince yapılı materyaller bizim işimize yaramayacaktır.

İkinci olarak çiviyi sökmek için, pense yada kerpeten kullanabiliriz.Bu iş için en uygun araçlar bunlardır.Bunun nedeni ise çivilerin yapı itibari ile ince oldukları için, bunları kavramak zordur.Bu yüzden uygun ağız yapısı olan araçlar kullanmalıyız.Örneğin, bir çiviyi duvardan sökmek için kargaburun acemiler için kullanılmaması gereken araçlar listesinde yer alıyor.Çünkü ağız yapısı, aletin adı itibari ile bir çiviyi sökmek için küçük kalıyor.Üçüncü olarak çiviyi yerinden sökerken, çok yumuşak esnetme dediğimiz hareket ile sağa sola yaparak çekiyoruz.Bu nokta sabırlı olmalısınız ve çiviyi duvarda fazla bükmeden oynatmanız gerekiyor.

Duvardaki Çivi Delikleri Nasıl Kapatılır?

Duvarımızdaki çivi yada herhangi bir deliği kapatmak için kesinlikle en doğru işlemi seçmeli ve uygulamalıyız.Eğer yanlış bir işlem yada yol seçersek, hem boşa emek vermiş oluruz hemde oldukça basit bir işlem için gereğinden büyük bir sorunla karşılaşmış oluruz.Bu yüzden her işlemde olduğu gibi çivi deliklerini kapatırken de doğru yolları izlemeliyiz.
  1. Duvarımızdan çizimizi söktükten sonra ilk yapmamız gereken işlem, nemli bir bez yada sünger ile çivi deliğinde bulunan tozu temizlemektir.
  2. İkinci olarak etrafınızda bulunan nalbur yada yapı marketlerden bulabileceğimiz alçı ve zımpara kağıdımızı hazırlamaktır.
  3. Almış olduğumuz alçımızı hazırlamak için küçük bir tabağa yada kaba ihtiyacımız bulunuyor.Kabın içerisine bir avuç kadar alçımızı koyduktan sonra yavaş yavaş su ile karıştırmaya başlıyoruz.Bu işlemi alçımızın kıvamı macun gibi olana kadar devam ettiriyoruz.
  4. Hazırlamış olduğumuz alçımızı çivi değilimizin boyutuna yada adetine göre gerek ispatula yardımı ile gerekse de elimiz ile boşluğa yediriyoruz.Bu işlemi çivi deliğinin yüzeyi dolana kadar devam ettiriyoruz.
  5. Artık deliğimiz yüzeyi dolduktan sonra fazla olan alçımızı yüzeyden temizlememiz gerekiyor.Bunun için ispatula, cetvel yada bir kart kullanabilirsiniz.Amacımız alçımızın yüzeyini olabildiğinde pürüzsüz hale getirmektir.
  6. Yüzeyi pürüzsüzleştirdikten sonra alçımızı kuruması için 2-3 saat bırakıyoruz.Daha sonra kuruduğundan emin olduğumuzda, almış olduğumuz zımpara kağıdımız ile küçük dairesel hareketler yaparak yüzeyde bulunan potlukları gideriyoruz.
  7. Son olarak ilk başta kullandığımız nemli bezimi ile tekrar zımpara yaptığımız yüzeyin üzerinden geçiyoruz.Bunu zımpara sonrasında oluşan tozları almak için yapıyoruz.En son işlemimimiz ise, duvarımızda bulunan renkten evimizde halen bulunuyor ise, deliğimiz üzerine sürerek kapatmak oluyor.

Duvardaki Çatlak Nasıl Kapatılır?

 Burada çatlak tamirine geçmeden önce çok sık yapılan bir hatayı söylemek istiyoruz.Evinizde bulunan yada herhangi bir yerdeki duvarı boyamadan önce çatlak tamirini muhakkak düzgün yapmanız gerekiyor.Eğer bu işlemin üzerinde çok durmazsanız ve nasılsa boyanın altında kalacak diye düşünürseniz, çok zaman geçmeden boyanın üzerinden çatlak bölgeler kendini göstermeye başlayacak ve hem emeğiniz hemde paranız boşa gitmiş olacaktır.

Alçı Kullanarak Duvardaki Çatlak Nasıl Kapatılır?

Alçı kullanarak duvardaki deformasyonlu bölgeyi onarmak, hazır macun kullanarak yapmaktan biraz daha meşakatli bir işlemdir.Çünkü duvardaki çatlağa uygulayacağınız alçıyı önceden hazırlayıp, alçının kıvamını tutturmanız gerekiyor.Genelde bu tür onarım işlemleri için saten alçılar tercih ediliyor.Yanlız sadece iç cepede kullanmak için uygundur.Çünkü saten alçıların neme ve suya karşı bir direnci yoktur.Burası önemli lütfen dikkat edelim.

Ayrıca bu tür işler ile daha önce uğraşmadıysanız yani eliniz alışık değilse, saten alçı ile sıva alçısını birbirine karıştırmanız mümkündür.Kısaca aralarındaki farkı söylemek gerekirse, sıva alçısı daha derin olan çatlaklar için uygundur.Saten alçısı ise duvardaki daha yüzeysel çatlarlar için kullanılır.Ayrıca sıva alçısı kullansak bile son katı saten alçısı ile atmamız gerekiyor.Bunun nedeni yüzeyi daha pürüzsüz yapmak içindir.

Bu iki alçı türü dışında piyasada çok farklı alçı türleri de bulunmaktadır.Örneğin çabuk donan alçı, yumuşak alçı, sert alçı yada sızdırmazlık özelliği bulunan alçı gibi türleri vardır.Tüm bu alçılar dışında kendi aralarında da ayrım gösteren birden fazla alçı türü vardır.Tüm bu alçılar farklı yüzeylerde ve senaryolarda iyi işler çıkartırlar.Ancak biz bu yazıda iç çepe duvarlarımızda olan sorunları gidermek için en uygun saten alçı ve sıva alçı olduğunu söyleyebiliriz.
  1. İlk olarak kullanacağımız malzemeleri hazır bulunduruyoruz.Örnek olarak 25 kg olan bir saten alçı işimizi görecektir.Hemde daha sonraki tadilatlar için elimizin altında bulundurabiliriz.Ayrıca birkaç farklı numara zımpara da satın almalıyız.
  2. Şimdi evimizde bulunan bir kovayı alıyoruz ve içerisine çatlağımız büyüklüğünü göz önüne alarak, yeterli miktarda saten alçıyı ve suyu kontrollü bir şekilde koyarak karıştırmaya başlıyoruz.Alçımız istediğimiz kıvama geldiği zaman artık su koymayı ve karıştırmayı durdurabiliriz.
  3. Daha sonra ıslatmış olduğumuz bir süngeri çatlağımız olduğu yere sürerek, duvarda bulunan tozları siliyoruz.Silme işleminden sonra hazırlamış olduğumuz alçıyı bir ispatula yada mala yardımı ile çatlağımıza dolduruyoruz.
  4. Eğer istenmeyen bölgelere saten alçımız bulaşır ise, sünger yardımı ile silebiliriz.Çatlağımızı tamamen doldurduktan sonra, fazla kısımlarını ispatula yardımı ile sıfırlıyoruz.
  5. Saten alçımız kuruduktan sonra birkez daha zımpara ile üzerinden hafifçe geçiyoruz.Böylece duvarımız boya için hazır olmuş oluyor.Ve son aşamada duvarımızın aynı rengi ile iki kat local boya atarak işlemimizi tamamlıyoruz.

Macun Kullanarak Duvardaki Çatlak Nasıl Kapatılır?

Duvardaki delikler için macun kullanmak, alçı kullanmaya göre daha kolay bir işlemdir.Ayrıca alçı gibi önceden hazırlık yapmanız gereken bir durumda bulunmamaktadır.Çünkü duvardaki çatlaklar için kullanabileceğimiz macunlar, aynı hazırlamış olduğumuz alçı kıvamında oldukları için hem kullanımı hemde uygulaması oldukça kolaydır.

Hazır macunlar hem boya kutusuna benzer kutularda satılabilir hemde diş macununa benzer tüplerde satılabilir.Bunları duvarınızdaki çatlağın büyüklüğüne göre ihtiyacınız kadar alabilirsiniz.Ayrıca aynı alçılarda olduğu gibi macunlarda da çeşitli türler bulunmaktadır.Macunlar sentetik ve su bazlı olarak ayrılırlar.Siz duvarınızı boyayacağınız boyanın türüne göre bu macun türlerinden birini seçmelisiniz.

Eğer duvar boyanız su bazlı bir boya ise, su bazlı bir macun kullanmalısınız.Eğer duvar boyanız sentetik bazlı bir boya ise de sentetik bazlı bir macun tercih etmelisiniz.Yanlız macun almamak için bu bilgiye dikkat etmenizde yarar var.Aksi takdirde fazladan para ve zaman kaybedebilirsiniz.Macunu aldıktan sonra birden zımpara ihtiyacımız var.Bildiğiniz gibi farklı numaralarda zımparalar piyasada bulunmaktadır.Bize bu işlem için 120, 150 yada 180 numaralı bir zımpara yeterli olacaktır.

Uygulama aşamasında ise tek yapmanız gereken şey macunumuzu bir ispatula yada mala yardımı ile alarak, duvarımızdaki çatlak bölgenin üzerine sürmektir.Daha sonra bir süre bekleyerek, macunun artann kısımlarını zımpara ile yuvarlak hareketlerde zımparalıyoruz.Zımparaladıktan sonra oluşan toz parçacıklarını nemli bir sünger yada bez ile temizliyoruz.Son aşamada ise bir astar uygulayarak, üzerine duvarımızın renginde bir boyayı sürüyoruz.

Bu yazı Abuzettin Abi tarafından yazılmıştır.Lütfen izinsiz kopyalamayınız!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Duvara Nasıl Delik Açılır ve Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Duvar Delme Yöntemleri Nelerdir?

Fayans nasıl Delinir ve Püf Noktaları Nelerdir?